Është me mirënjohje dhe pikëllim që ne ju njoftojmë për largimin e ish drejtoreshës së IBCM, Znjsh. Charlene Miller. Charlene, që vjen nga Calgary, Kanada u bashkua me ekipin IBCM si pjesë e procesit të rishikimit të para-akreditimit të Kolegjit në vitin 2012 dhe ju bashkangjit ekipës me kohë të plotë si zëvendës drejtoreshë në janar 2014. Charlene Miller u emërua drejtoreshë e Kolegjit në tetor 2015 dhe shërbeu në këtë cilësi deri në korrik 2017.

Gjatë kohës së saj në IBCM, Charlene ka treguar përkushtim të jashtëzakonshëm dhe udhëheqje të shkëlqyer, duke ndihmuar jashtëzakonisht në ndërtimin e institucionit tonë dhe formimin e rrugës për rritjen e institucionit në të ardhshemen. Nën udhëheqjen e saj, kolegji ka arritur të krijojë dhe zhvillojë Departamentin e Biznesit, të rrisë regjistrimin e studentëve dhe të zhvillojë partneritete të shumta vendore dhe ndërkombëtare, duke zgjeruar mundësitë për studentët dhe stafin tonë. Prandaj, ne në IBCM dëshirojmë të shprehim mirënjohjen tonë dhe t’i urojmë më të mirën Charlenes në të gjitha përpjekjet e saj të ardhshme. Charlene do t’i mungojë gjithë ekipës këtu.
Gjatë largimt të saj, ne patëm një intervistë të shkurtër me Charlenen për të marrë pikëpamjen e saj dhe kujtimet nga koha e saj me IBCM:

Cilat janë kujtimet tuaja të para në IBCM?
Tërmetet, fjalë për fjalë. Kishte disa tërmete kur unë arrita në nëntor 2013, gjë që ishte tronditëse dhe jo ndjenjë e mirë. Por përveç kësaj, përshtypja ime e parë ishte fryma pozitive e njerëzve – ajo ishte e mrekullueshme! Studentët dhe stafi kishin një besim shumë të fortë në atë që ofron kolegji – aftësitë, punësimin, një botëkuptim ndërkombëtar, një të ardhme! Kjo ishte shumë motivuese.

Çka ishte më unike në IBCM?
Kurrikulat e IBCM ishin dhe janë shumë unike. Në përvojën time, studentët e vitit të parë dhe të dytë ndjekin më shumë kurse në bazë të disiplinës, ndërsa studentët IBCM po mësonin të integronin të menduarit e tyre që nga semestri i parë. Kjo në vetvete është më përfaqësuese e mjedisit të vërtetë të biznesit dhe sidomos e sipërmarrësve të cilët duhet të përshtaten vazhdimisht me mjedisin dhe të ndërlidhin pjesë të ndryshme. Kjo ishte me e avancuar për kohën, dhe jo vetëm për Kosovën.

Cilat ishin disa nga arritjet kryesore?
IBCM ka për qëllim edukimin formal të njerëzve, por gjithashtu i bashkon ata, dhe ne kemi arritur shumë në të dyja aspektet. Ne kemi lidhur studentë me biznese të vogla, të vogla dhe të mesme në zonë, ku ata kanë një mundësi për të rrjetëzuar përmes panaireve të karrierës, klubeve të biznesit dhe konferencave. Shumë studentë dhe stafi kanë shkuar jashtë vendit për herë të parë në shkëmbime falë fondeve ERASMUS + të mobilitetit. Mitrovica mund të jetë një mjedis i vështirë, dhe vitin e kaluar pamë se regjistrimet e studentëve u rriten me 30% dhe braktisja e shkollës u përgjysmua. Tani ne shohim të diplomuarit tanë janë duke u punësuar në vende pune të shkëlqyera, si në vend ashtu dhe jashtë vendit. Kjo është një arritje e madhe. Ajo që ka qenë më kuptimplote ka qenë mbështetja e jashtëzakonshme e komunitetit gjatë krizës së fundit me qeverinë. Kjo kishte një ndikim të drejtpërdrejtë në IBCM dhe pa asnjë dyshim, studentët tanë, udhëheqësit e biznesit dhe komunitetit ishin të bindur se jo vetëm që kolegji duhet të mbijetojë, por duhet të rritet. Kjo është një testament për atë që IBCM ka arritur në sajë të një stafi të dedikuar dhe studentëve tepër të zgjuar dhe ambicioz.

Ndonjë mesazh për studentët?
Fokusohuni, planifikoni, merrni rreziqe dhe bëni më të mirën tuaj, por pranoni se gjithmonë do të keni faktorë që nuk mund t’i kontrolloni. Pra, mësoni që çfarëdo sfide që vjen tek ju ta ktheni në një avantazh.

Çfarë do t’ju mungoj më së shumti?
Natyrisht, njerëzit e mrekullueshëm.
Cilat janë planet tuaja për të ardhmen?
Pas marrjes së një pushimi, kam në plan të bëj plane të ndryshme dhe të shoh se çfarë qendron më mirë! Do të jetë e vështirë të gjej diçka të barabartë me përvojën shpërblyese që puna me IBCM ka ofruar, por unë jam shumë entuziaste për fillimin e ri.

Një biografi e shkurtër:
Duke studiuar ndërtimin e paqes dhe zhvillimin në Trinity College në Dublin dhe marrëdhëniet ndërkombëtare në Universitetin e Calgary, Charlene pa vlerën praktike të arsimit të lartë në ndërtimin e udhëheqjes lokale, veçanërisht në shtetet e brishta. Ky vizion udhëhoqi karrierën e saj në arsimin e lartë ndërkombëtar, i cili u shtri nga reforma e politikës arsimore në Sierra Leone, programi i trajnimit kirurgjikal dhe zhvillimi institucional në Irlandë dhe Tanzani dhe zhvillimi, menaxhimi dhe vlerësimi i arsimit të biznesit në Kanada dhe së fundi në Kosovë.